De närmar sej

Med stormsteg närmar de sej. Nu har jag 7 veckor till BF. Men ingen rädsla för förlossningen än.
Vet inte riktigt vad jag ska vara rädd för. Vet ju inte riktigt vad som väntar. De är ju något helt nytt jag ska gå igenom.
Nog för att jag har hört en massa skräck upplevelser. Men de är ju olika för alla. Ingen förlossning är den andra lik.
Så rädd är jag inte. Om de vore så hemskt skule inte kvinnor välja att skaffa flera barn.

Men visst förstår jag att de kommer göra ont. De är ju klart. Men hur ont kan jag inte föreställa mej. Men de kommer de att vara värt. Vill ju att den dagen du är redo att komma ska vara nu. Längtar så.
Nu är de som sagt inte långt kvar.
Går in i vecka 33 i dag.
Lite fakta om vecka 33:

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Bebisen ökar sin vikt med ca 225 gram i veckan. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.
Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.
Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare.
Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen.
Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig. Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och placerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.)
Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.



Vill du föda utan medicinsk smärtlindring? Här kan du läsa om icke-medicinska ("naturliga") metoder.
Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt.
Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0